2017. április 13., csütörtök

Jessica Beck - Cukormázas gyilkosság

Donut Shop krimik 1



Isten ​hozott a Fánkpalotában! – ahol forró a kávé, friss a fánk, és nem feltétlenül a rendőrség oldja meg a gyilkossági ügyeket…
Suzanne Hart, a Fánkpalota nevű kávézó tulajdonosa és cukrásza az észak-karolinai April Springsben él. Miután elvált Maxtől, egy javarészt munkanélküli színésztől – akit csak úgy hív, a „Nagy Megtestesítő” –, Suzanne úgy dönt, élete nagy szenvedélyének, a fánksütésnek szenteli minden idejét, ezért aztán készpénzzé teszi a válás után neki járó részt, és hőn szeretett szülővárosának szívében megnyitja üzletét.
Ám amikor, mint valami zsák liszt, egy holttest landol a küszöbén, Suzanne kicsi, de otthonos kávézója egy csapásra a nyomozás színterévé válik. Ettől kezdve a városka minden lakója folyton fánkot akar, meg persze szaftos részleteket – és egy idő után szinte mindenki gyanússá is válik. Suzanne – aki számára a szimatolás éppoly ellenállhatatlan, mint a fánkok – hamarosan mindenki alibijében talál valami kis kivetnivalót…
A DONUT SHOP KRIMIK sorozat 1. része receptekkel!

Ulpius-ház, 2014
Eredeti mű: Jessica Beck – Glazed Murder, 2010


Úgy fogtam neki ennek a könyvnek, hogy előzőleg semmilyen ajánlást, kritikát, recenziót, véleményt nem olvastam róla, pedig van bőven, hiszen ez nem egy mostanság megjelent könyv, hanem egyike azoknak a sorozatokat amelyeket a megboldogult Ulpius-ház Kiadó anno domini megkezdett, a kiadó megszünése után abbamaradt és semmilyen más intézmény nem vállalta fel a sorozat folytatását, ami, így, két rész után abba is maradt.
Ha olvastad Joanne Fluke - Hannah Swensen titokzaros esetei sorozatot, akkor ebbe akár bele se fogjál. Annyi a hasonlóság a kettő között, hogy komolyan csodálkozom, amiért a szerzőt nem fogták még perbe plágiumért. Ugye Joanne Fluke sorozatának könyvei a gyilkosság, receptek és a humor mellett hangyányi romantikát is tartalmaznak és egy szellemes, talpraesett hősnővel találkozunk, míg a Cukormázas gyilkosságban  is ugyanazt kapod, de sokkal kevesebb humorral és egy butácska, feleslegesen össze-vissza fecsegő Suzanne-nel, mint főhősnő. Szóval Agatha Christie is békében nyugodhat, Miss Marple-jét nem fenyegeti trónfosztás veszélye a nyomozás terén és Agatha Raisin is nyugisan teheti a dolgát továbbra is.
Ettől függetlenül, olvasható, emészthető, ha csupán valami könnyed szórakozásra vágysz és kedveled a gasztro-regényeket hulla feltéttel és amatőr nyomozás körítéssel, valamint az időnként visszatérő kórosan hűtlen férjeket és a mutatós, karót nyelt nyomozókat.
A gyilkosságon, nyomozáson és a kötelező módon jelen levő legjobb barátnőn kívül ott a pozitív példa: nem a világ vége, ha a férj hűtlen disznó, a válás sem az, újra lehet kezdeni, sőt vállalkozást is lehet működtetni. Bár ennek a sikerességéhez nagyban hozzájárul a bolt ajtajába lepakolt holttest is. Mindenki azt hiszi, ha benéz nehány fánkért a boltba, akkor biztosan többet hall a történtekről is, hiszen April Springs lakói sem különbek az átlagembernél: élnek-halnak a szaftos pletykáért.
És valójában, minden fejezet végén ott egy recept, ki lehet próbálni, én eggyel megtettem. Mindjárt az első fejezet végén levő dilettánsoknak ajánlott receptet választottam, az ilyesmiket nekem írják… Nos, akárcsak a könyv, a fánk is ízlések és pofonok kérdése. Nekem a nagyi receptje sokkal jobban bejön, de tény, hogy ezt elrontani nem lehet, még nekem sem sikerült elbaltázni. 
(Csak halkan mondom: szórj rá jó sok porcukrot és már íze is lesz… mármint édes lesz, azon túl nem nagy szám, nehéz és tömött a tésztája. Ja, és másnapra olyan kemény mint a kő, tehát még a sütés napján végezni kell vele.)


 A sorozat egyetlen, magyar nyelven megjelent folytatása az Ulpius-ház Kiadótól:

2. Végzetes nyalánkság, 2014
Fatally Frosted








A sorozat angol nyelvű részei:


3. Sinister Sprinkles

4. Evil Éclairs

5. Tragic Toppings

6. Killer Crullers

7. Drop Dead Chocolate

8. Powdered Peril