2016. július 19., kedd

Lisa Kleypas - Nem múló varázs

Wallflowers 1


A férfinak adta az ártatlanságát…
Lady Aline Marsden neveltetése egyetlen célra irányult: hogy előnyös házasságot kössön saját társadalmi osztályának egy tagjával. Ehelyett önként odaadta az ártatlanságát az apja birtokán szolgáló John McKennának. A szenvedély hevében elkövetett vétkük megbocsáthatatlan volt… Johnt elküldték a birtokról, Aline-nak pedig a londoni társaságból száműzve, vidéken kellett élnie.
…és a férfi a szerelmét vette el.
McKenna időközben meggazdagodott és visszatért… szemtelenül jóképű és igézőbb, mint valaha. Könyörtelen tervvel érkezett: bosszút akar állni a nőn, aki összezúzta a szerelemről szőtt álmait. De a varázslat kettejük közt fényesebb lánggal ég, mint a kezdet kezdetén. McKennának döntenie kell, véghezvigye-e a bosszúját, vagy kockára tegyen mindent első és egyetlen szerelméért.


Gabo, 2016
Eredeti mű: Lisa Kleypas – Again the Magic, Avon, New York, 2004, 2015



Miután a kiadó megjelentette az összes focival kapcsolatos szemetet (másoknak lehet kincs, de egy könyvmolynak aki utálja a focit…), most egymás után jelennek meg a romantikus könyvek… mert ugye nyár van, ilyenkor lehet, sőt kötelező “limonádét” olvasni. Rohadtul rossz húzás volt, mert aki romantikus könyveket részesít előnyben, az egész évben azt olvassa, nemcsak nyáron – nem beszélve a dolgok anyagi részéről. És az sem segített, hogy hosszas ködösítések után jóval (értsd hetekkel) a papíralapú vátozatok után jelentek meg a elektronikus könyvek, pedig az olvasói érdeklődésre az volt a válasz, hogy hamarosan (tág fogalom) és valamennyi könyvből lesz (csak győzzük kivárni)…
No, de itt van végre Lisa Kleypas és új sorozata, a Wallflowers, ami hat részből áll, kezdtünk mindjárt a 0,5-sel. Igen, nem az első rész, hanem az az előtti feles, de nem kiegészítő történet, novella, szösszenet, hanem rendes, regény-terjedelmű romantikus történet.
Nem múló varázs… a varázs ami két gyermek között létrejött, akik együtt nevelkedtek egy angliai birtokon: a gróf lánya és az istálófiú története.  Ezért indulásból jár egy piros pont, mert nem a herceg és a szegény lány esetével állunk szemben, hanem fordított a szereposztás. Egy gyermekkori barátság, ami szerelemmé fejlődik és semmi nem tudja eltörölni, sem idő, sem távolság, sem társadalmi különbségek.
Jó kis romantikus történet arisztokráciával, amerikai sikertörténettel, szerelemmel, szenvedéllyel… és sokminden mással. Egyszerre két szerelmi történetet is kapunk, ha már ott vagyunk a kastélyban akkor itt a soha vissza nem térő alkalom: házasítsuk ki mindkét grófkisasszonyt. Van egy ifjú gróf is a családban, az ő története majd egy későbbi könyvben kerül sorra, egyelőre csak aggódó fivér és lelkes házigazda szerepe van ráosztva.
Egy kicsit meseszerű volt az egész, és nem a kor és a történések miatt, hanem a házvezetőnő, Mrs. Faircloth szerepe miatt. Olyan ebben a történetben, mint egy tündér-keresztanya. Ő törődik a grófi csemetékkel, a lovászfiúval, mindennel és mindenkivel… lényegében ő az aki érzelmet és törődést visz egy olyan háztartásba, ahol az apa egy szigorú, vaskalapos arisztokrata, az anya erkölcsei pedig a kóbor kandúréval vetekednek.
Néhol vontatott volt, néhol túl sok volt a magyarázkodás, visszaemlékezés, lelkizés, de mindenképpen érdemes elolvasni a műfaj kedvelőinek, bár nem mondanám, hogy az eddig olvasottak közül ez a szerző legjobb könyve... de hát ízlések és pofonok.
És a fordítás… hát az valami csodálatos volt. Nyugisan hátra lehet dőlni, élvezni az olvasást és nem kell azon gondolkodni, hogy vajon az angol eredeti hogyan hangozhat, mert ez a magyar mondat béna. Ez a kiemelkedő minőség kivétel nélkül érvényes Tóth Gizella minden munkájára. Gondolom, sosem fogja ezt olvasni, de akkor is köszönöm és megemelem nemlétező kalapomat. A borító meg... nagyon rózsaszín, de ugye nem ez érdekel minket, hanem az ami belül van. 
A sorozat második része már meg is jelent, napok kérdése és jön a harmadik is... a többi mikor, hát azt majd észrevesszük, remélhetőleg még az idén.



2. Egy nyáréjszaka titkai
Gabo, 2016
Secrets of a Summer Night, 2004


3. Ősszel történt
Gabo, 2016
It Happened One Autumn, 2005