2016. május 8., vasárnap

Kyra Davis - Csak egy éjszaka

Kasie Fitzgerald egy tanácsadó világcég munkamániás üdvöskéje. Felelősségteljes, megbízható és kiszámítható. Dave, a vőlegénye minden szempontból megfelelő választás, akit Kasie szülei is maximálisan elfogadnak. Minden az elvárásoknak megfelelően alakul, egészen addig, míg egy vad Las Vegas-i éjszaka fel nem nyitja a lány szemét… 
A kaszinóban a játékasztalnál találkoznak. Az ismeretlen férfi ellenállhatatlanul vonzó, szemtelenül kihívó és némileg veszélyesnek is tűnik. Kasie-t egy whiskey után felkapja a forgószél, és hamarosan az idegen hotelszobájában kötnek ki. A férfi nevét sem tudja, de a vele töltött éjszakát soha nem fogja elfelejteni. A szex durva, borzongató és elsöprő… 
Amikor aztán legközelebb Kasie mint a cége egyik új ügyfelével találkozik Vele, az élet kizökken a régi kerékvágásból, és a lány minden szempontból a férfi hatása alá kerül. A gazdag és nagyhatalmú Robert Dade olyan ismeretlen utakra viszi, amelyekről senki nem tudhatja hova vezetnek. Az önmagával és a világgal való szembenézést azonban Kasie sem úszhatja meg…

Lilith Könyvek, 2016
Eredeti mű: Kyra Davis – Just One Night, 2013

Nagyon pontos fülszöveg, felületes olvasó ennyit is kap a könyvtől, de ha egy kicsit is odafigyelsz van ott bőven más is.
Kezdeném azzal, hogy ismét a szépek és gazdagok világában vagyunk, Los Angelesben, ahol minden mesterséges, a mosolyoktól bizonyos testrészekig, a kapcsolatoktól a csaposfiú barátságosságáig. Ahol a pénz, a hatalom és a megfelelő kapcsolat irányít mindent, tehát nem elég nagyon jónak lenni abban, amit csinálsz... 
   Ebben a világban próbálja megveti lábát Kasie Fitzgerald, akit nem is neveznék munkamániásnak, hanem inkább megfelelési kényszertől szenvedőnek. Saját személyiségét elnyomva akar megfelelni szülei elképzeléseinek és elvárásainak, tradicionalista és unalmas vőlegényének, míg egy nap, egy Las Vegas-i kiruccanás és a blackjack-asztal össze nem hozza Robert Dade-del, aki természetesen dögös, természetesen kőgazdag és természetesen hatalom-mániás. Üdítő a sok irányítás-mániás milliomos szépfiú után. A főhősnő viszont idegesítő a folyamatos akarom-nem akarom, de még egyszer utoljára játékával, a határozatlanságával, a megfelelési kényszerével. Viszont nagyon is tudja, hogy a bosszú hidegen jó.
A történet tele van erotikával. Ha épp nem “akció” van, akkor a főhősnő vagy barátnője - mert ugye kötelező módon kell lennie egy legjobb barátnőnek is a történetben -, Simone ábrándozik vagy mesél általában több partneres és/vagy nyilvános szexről. Ez szintén pozitívum a rengeteg irányítás-mániás, kötözős, nyakörves, alávetett-domináns próbálkozás után.
Igen, ez egy erotikus könyv, de azon túl van benne tartalom, van benne történés és nem csak arról szól, hogy szex a szőnyegen, az íróasztalon, a zuhany alatt, az ágyon, s ha lehet, akkor a kristálycsilláron lógva is. És nagyon pontozom azt az írói megoldást, hogy a történet kezdete és a végkifejlet hasonó jelenetekbe materializálódik.
   A könyv három részből áll, eredetileg így is jelent meg angolul (The Strainger, Exposed, Binding Agreement), itt most egyben olvashatjuk mindhármat. Természetesen folytatása is van. Előbb egy rövid kiegészítő novella – a “feles” – Robert Dade szempontjából mesél néhány dologról és van egy második rész ami Melody Fitzgeraldról szól, Kasie nővéréről. No, ez egy kicsit megkavart engem, hiszen a Csak egy éjszakában Melody halott – egyesek szerint öngyilkos lett, mások szerint véletlen túladagolásban halt meg… egy biztos, a család kitagadta, eltemette, nem beszél róla és innen van Kasie megfelelési kényszere: más akar lenni, másnak kell lennie mint az életet habzsoló elhunyt nővére, hogy elnyerje a család elismerését. Akkor most mi van? A második részben Melody Fitzgerald újjáéled mint hamvaiból a Főnix madár? Hogy ez a rész is meg fog-e jelenni magyar nyelven, fogalmam sincs, nem jártam utána.
A történet egyes szám első személyben íródott, Kasie meséli el. Nem igazán rajongok az ilyen megoldásokért. Olyan mintha valakinek a naplóját olvasnád, tehát a személyes terében, titkaiban vájkálnál és túl ezen, egy bizonyos szubjektivitást is ad a történetnek, hiszen csak az érem egyik oldalát látod… de hát ízlések és pofonok.



További részek angol nyelven

1.5 Just Once More - kiegészítő novella

2 Just One Lie